keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Ongelma nimeltä liikkuvuus

Eilen fyssarikäynnillä tuli se kauan odotettu asia vastaan: mie en enää tartte joka viikkoisia fyssarikäyntejä! Kuusi käyntiä, eli kuusi viikkoa siihen meni. Täysin kunnossa en edelleenkään ole, mutta pahin taitaa olla ohi ja olen saanut kotikuntoutusohjeet. Seuraava aika on varattu kahden viikon päähän ja sen saan perua, jos tuntuu etten sitä käyntiä tarvitse. :)

En ois muutama kuukausi sitten uskonut miten pitkä ja kivinen tie tästä tuleekaan. Täysin kivutonta päivää ei ole ja kipukohta vaihtelee selän, pakaran ja takareiden välillä. Siihen kaupanpäällisiksi olen saanut kroppani entistäkin jäykemmäksi ja vähäinenkin liikkuvuus on teillä tietämättömillä.

Kotijumppaohjeita on neljä erilaista: si-nivelen "lepuuttamista" makaamalla lattialla jalat 90 asteen kulmassa, hermokudoksen pumppailua makaamalla lattialla selällään ojentaen jalkaa suoraan kohti kattoa, pakaran aktivointia ja viimeisimpänä lantion liikkuvuuden parantamista "koiran kusetuksella". :D Ja ei, liike ei ole se mitä jumppavideoissa tehdään. ;)

Salilla on lupa treenata kyykkäämistä, mutta pienillä (olemattomilla) painoilla. On oltava erittäin tarkka lantion asennosta. Väärässä asennossa oleva lantio yhdessä miun notkoselän kanssa ei ole hyvä yhdistelmä. Niin, ja ne kyykyt on ainoita liikkeitä joita pystyn kivuitta tekemään! Eristäviä liikkeitä kuten reiden ojennukset ja koukistukset on turha edes yrittää! Vaakaprässikin pitää kuulostella jokaisella kerralla erikseen.
Näköjään reidet ja pakaran voi saada pumppiin pienilläkin painoilla :)
Mutta onneksi kyykky on kuningasliike! Ja niin pirun vaikea! Varsinkin kun se haluaa tehdä oikein. Eilen fyssarin kanssa katsottiin yhdessä etukyykyn tekniikkaa ja parannusehdotuksia siihen. :) Erityisen iloinen olen siitä, että liike on symmetrinen. Olo on nyt niin toispuolinen, että en pysty itse sanomaan onko tekemäni liikkeet symmetrisiä vai ei. Olen napannut videolle pari etukyykkytreeniä. Smithissä teen tarkoituksella oikean asennon varmistamiseksi. Joskus tulevaisuudessa aion siirtyä tekemään liikettä vapaalla tangolla. :) Miksi etukyykky? Siksi, että tällä hetkellä siinä saan lantion asennon pidettyä huomattavan paljon parempana kuin takakyykyssä. :) Omaan silmään tän päivän kyykkäys näytti paremmalle asennon puolesta. :) Aion nappailla kyykkäilyistä videoita säännöllisesti, että näkisin miten tekniikka muuttuu, vai muuttuuko?


Liikkuvuus on ollut suuri ongelmani aina. Kyllä, olen tiedostanut asian mutta en ole tehnyt asialle mitään. Tyhmää, tiedän! Nyt jos koskaan on korkea aika ottaa härkää sarvista. Suurimmat ongelmat ovat jo mainittu lantio sekä akillesjänteet. Noista akillesjänteistä olen kuullut ensimmäisen kerran silloin, ensimmäistä kertaa koskaan opettelin kyykkäämään. Silloin se kuitattiin vaan sillä, että painot kantapäitten alle ja menoksi. Nyt ohjeeksi PITKIÄ venytyksiä, 3-5 min kerrallaan. Ja ei oo mikään nautinto, kokeilin eilen!
Lantion liikkuvuus on nyt todella epäsymmetristä. Kipeämpi puoli (oikea) liikkuu paremmin kuin vasen. Kompensaatiota kenties?

Hemmetin hienoo olla tässä kunnossa 28-vuotiaana. :( Vuosien laiskuus näkyy jo nyt! Asian hyväksyminen tälläiselle "kaikki mulle heti nyt" -tyypille ei oo helppoo. Ensimmäisenä fiiliksenä kiukku, miks oon näin hemmetin tyhmä ja päästin itteni tähän kuntoon?!? :( Onneksi tämä ongelma on korjattavissa. :)

P.s. Kiitos kaikille eiliseen tekstiin kommentoineille! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti