maanantai 3. marraskuuta 2014

Fitness fitness fitness...

Jyväskylän sm-karsintojen jälkeen tää fitnesshomma räjähti ihan käsiin. Siinä tiimellyksessä miekin otin kantaa asiaan postauksessa "minun fitness". Muut karsinnat eivät saaneet osakseen yhtä voimakasta kritiikkiä lajia kohtaan ja kuohunta vaimeni... vain roihahtaakseen uudelleen! 


Ulla-Riitta "Umppu" Koskinen otti ja räjäytti pankin. Sille, joka ei tiedä mistä on kyse, kannattaa käydä tsekkaamassa Umpun blogi. Jestas mikä mediamyllytys tuosta postauksesta alkoi!

Mie voin rehellisesti sanoa, että en ole lukenut vieläkään tuota Umpun kirjoitusta. Kuvat olen nähnyt ja sisällön tiedän, se riittää. Tiedän Umpun kirjoitustyylin ja se on provosoiva ja saa aikaan väärin ymmärryksiä. =/ 

Sitten tuli A-talk ohjelma televisiosta. Katsoin sen pienellä varovaisuudella, sillä siellä oli mukana keskustelemassa kaksi vahvoja mielipiteitä omaavaa naista: Umppu sekä ex-fitnessurheilija Nora Yrjölä. Lisäksi keskustelemassa oli Ville Erola (Personal Trainer)  ja Tommi Vasankari (UKK-instituutin johtaja).

Ohjelma oli positiivinen yllätys! Umpun kommentit eivät olleet mielestäni yhtään niin "hyökkääviä" mitä blogitekstit antaisivat ymmärtää. Nora Yrjölän fitnesstä mollaaviin kommentteihin olin jo osanut varautua ja etukäteen tiesin olevani hänen kanssaan eri mieltä asioista. Tommi Vasankarille fitness ei ollut lainkaan tuttu laji, mutta hän oli fiksuna miehenä tehnyt pientä taustatyötä tutustuen lajiin ennen nauhoitusta. Hän ei myöskään lähtenyt väittelemään asioista, vaan otti todella asiallisesti kantaa lajin vaativuuteen ja haastavuuteen verrattuna muihin urheilulajeihin. Onhan fitness kilpailua omalla kropalla/ulkonäöllä. Ville Erolan kommentteihin ei miula oikein ole kommentoitavaa. Olen iloinen, että hän kommentoi reilusti omat näkemyksensä lähtemättä mukaan turhanpäiväiseen juupas-eipäs -väittelyyn.

Oikeastaan koko lähes tunnin kestävässä ohjelmassa oli vain yksi kohta, joka laittoi ärsyttämään. Studion pöytään nostettiin lautanen, jossa oli 200 g parsakaalia, 70 g broileria ja pieni tilkka öljyä. Annettiin ymmärtää, että tuota ne kilpailijat syö eikä muuta ole tarjolla. Jotenkin pöyristyttävä väite. Tuo väite olisi mennyt läpi n. viisi vuotta sitten, mutta tänä päivänä on onneksi kisadietin ruoat jotain ihan muuta! Sen todistaa somen kilpailijasivut sekä instagram. Väitän, että sapuskat on monipuolisempia kuin pelkkää parsakaalia ja kanaa! Ehkä joku vielä menee tuollaisilla eväillä ennen kisoja, onneksi ei kuitenkaan kaikki! Ihan alkaa jo nytkin ärsyttämään!

Hormonitoiminta on paljon puhuttu aihe ja se päätyi myös tuohon keskusteluun mukaan. Hyvä juttu. Kieltämättä olisi ollut mielenkiintoista, että mukana olisi ollut myös mieskilpailija. Heidän hormonimuutoksista ei puhuta mitään, koska eihän se miehillä ole yhtä näkyvää kuin naisilla. ;) 
Umppu toi hienosti esiin sen, että hormonitoiminta on hänellä pysynyt pitkästä kisarupeamasta huolimatta käynnissä. Ja että hän on tarkka siitä, että hormonitoiminta on kunnossa.  Näin se pitää ollakkin. :)

Kyllä, siitä olen samaa mieltä, että varovaisuutta on noudatettava kun teini-ikäinen ilmoittaa haluavansa fitnessurheilijaksi. Ja jos hän haluaa, toivon todellakin että hänellä on myös kokenut ammattilainen valmentamassa halutulla taipaleella. Varauksella suhtaudun myös niihin tarinoihin, jossa fitnekseen on palavasti rakastunut syömishäiriöistä kärsinyt henkilö (olipa kyseessä nainen tai mies). Oma 10 kilon painonpudotus on jo saanut minäkuvaa täysin uuteen uskoon ja omaa kroppaa on todella vaikeaa arvioida itsenäisesti. Saatikka sitten, jos omakuva on ollut todella pahasti vääristynyt syömishäiriöstä johtuen. 

Itse en olisi ollut valmis täysillä panostamaan fitnekseen sen viisi vuotta sitten. Näin jälkeen päin ajatellen ei oma minäkuva ollut kunnossa lajin vaatimuksia varten. Olisiko asiantunteva valmentaja ollut tuolloin ratkaisu ja apu? En osaa sanoa. Nyt tiedostan itse sen, että en osaa arvioida realistisesti omaa kroppaa ja sen muutoksia. Verkkokalvoilla on voimakkaasti edelleenkin se 10 kiloa painavampi Satu, jonka kehonkoostumus oli ihan erilainen mitä nyt.

Mitä mieltä olette Umpun blogikirjoituksesta ja A-talk -ohjelmasta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti