keskiviikko 24. helmikuuta 2016

O24.4

Otsikko on ICD-10:n koodi raskausdiabetekselle. Yleinen diagnoosi tänä päivänä. Huolestuttavaa? Kyllä! Itse jännitin tuloksia kovasti, mutta turhaan. Miulle ei annettu edellä mainittua diagnoosia. :)

Raskausdiabeteksella (radi) tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäisen kerran todettua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Se ei sinänsä aiheuta oireita mutta riskitekijöitä on useampia: äidin ylipaino (BMI > 25) ennen raskautta, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, ikä yli 40 v, aiemmin syntynyt suuri lapsi (> 4 500 g) tai aiemmassa raskaudessa todettu raskausdiabetes. Raskauden aikana ilmaantuvia riskitekijöitä ovat sokerin esiintyminen aamuvirtsassa ja epäily suurikokoisesta sikiöstä. Voisipa tuohon vielä lisätä raskaudenaikaisen reilun painonnousun, sillä oman kokemuksen (blogien ja keskustelupalstojen seurailun myötä huomattu) mukaan myös se on syy ohjata sokerirasitukseen vaikka muita "oireita" ei olisi.

Raskausdiabetes on varsin helppo tutkia ja todeta. Eli sen paljon puhutun (ja pelotellun) sokerirasituksen teko ja tulosten mukaan sitten diagnoosi. Tutkimus on helppo, joskin tylsä. Toisilla siitä tulee paha olo ja se jos mikä tekee tutkimuksesta ikävän. Eikä neulakammokaan tietty asiaa helpota. :D Mutta yksinkertaisesti tutkimuksessa otetaan ns. nollanäyte ennen 75 g sokeliliuoksen juomista ja veri näytteet yksi ja kaksi tuntia litkun juomisesta. Ja tutkimustahan edeltää 12 tunnin paasto. 

Tutkittujen arvojen viiterajat on varsin tiukat. Tuntuvasti tiukemmat kuin muilla joille sama tutkimus tehdään. Ns. nollanäytteet tulee olla ≥ 5.3 mmol/l, yhden tunnin näyte ≥ 10.0 mmol/l ja kahden tunnin näyte ≥ 8.6 mmol/l. 
Jos noista arvoista YKSIKIN on yli viitearvon --> diagnoosi raskausdiabetes tehdään. 

Yleisin syy (yli 80 %:ssa tapauksista) on insuliiniresistenssi (insuliinin heikentynyt vaikutus) ja siihen nähden vajavainen insuliinin eritys. Raskausdiabetekseen sairastuvilla insuliiniherkkyys näyttää olevan heikentynyt jo ennen raskautta. Meistä jokainen voi parantaa omaa insuliiniherkkyyttä, olitpa raskaana tai et. 
Porkkanalaatikkoa, jauhelihaa ja kasviksia
  • Lisää kuitua. Liukeneva kuitu tasoittaa verensokeria ja hidastaa vatsan tyhjenemistä pidentäen kylläisyyden tunnetta. Hyviä lähteitä on täysjyväviljat, kasvikset, siemenet, pähkinät, palkokasvit.
  • Laadukas kalaöljy (EPA- ja DHA-rasvahapot). Raskaana olevat: huomioikaa että valmisteen tulee olla A-vitamiiniton!
  • Hyvin imeytyvän D-vitamiinivalmisteen käyttö. Ja jos mahdollista kalsidiolitason mittauttaminen (verikoe).
  • Laadukas monivitamiinivalmiste ja hyvin imeytyvä magnesiumvalmiste (ei oksidimuotoa!) päivittäiseen käyttöön. Ja taas raskaana oleva huomioi, ettei monivitamiinivalmiste sisällä A-vitamiinia. :)
  • Aterioiden matala glykeeminen kuorma. Ajoita voimakkaimmin verensokeria nostava hiilihydraattiannos liikunnan jälkeiselle aterialle.
  • Syö JOKAISELLA aterialla (myös välipaloilla) proteiinia. Pelkkä hedelmä ei ole laadukas välipala.
  • Liiku säännöllisesti ja suosi painoharjoittelua. Muista myös arkiaktiivisuus.
Ei ole kovinkaan vaikeita asioita toteuttaa. Ravintolisissä on hyvä muistaa, että se lähimarketin halvin valmiste ei ole se paras. Ja D-vitamiinivalmisteista kannattaa unohtaa ne kivat mansikanmakuiset puruvalmisteet. 

Lämminsavulohta, riisipiirakoita, pari siivua
vähärasvaista juustoa ja kasviksia.
Googlettelin raskausdiabeteksen ruokavaliosuositusta. Järkytyin! Ja jopa ärsyynnyin. En ole muutenkaan valtakunnallisten ravitsemussuositusten kannattaja, vaikka toki niissä on paljon hyvääkin.  Mutta jos keskitytään nyt pelkästään raskausdiabeteksen suosituksiin.
  • Päivittäiset kalorit: 1600-1800 kcal
    • Kukaan ei missään vaiheessa ota selvää mikä on henkilön todellinen kaloritarve saatikka miten hän on aiemmin syönyt. Omalla kohdalla nuo kalorimäärät on aivan liian pienet, että voisin hyvin ja aineenvaihdunta pysyisi kunnolla käynnissä. Ei enää säästöliekkiä kiitos!
  • Säännöllinen ateriarytmi: aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala ja tarvittaessa liikunnan ja ruokatottumusten mukaan 1–2 välipalaa.
    • Kannatan ja suosittelen noudattamaan!
  • Hiilihydraattien suositeltava saanti on 40–50 E% (E% = prosenttiosuus vuorokauden kokonaisenergiansaannista) ja vähintään 150 g/vrk, ja sokerien osuuden tästä tulisi olla korkeintaan 10 E%. Kuitua tulisi saada vuorokaudessa 32–36 g. Hiilihydraattilähteet pyritään jakamaan tasaisesti usealle aterialle. Lisämakeutukseen voidaan tarvittaessa käyttää keinotekoisia makeutusaineita. Näistä raskauden kannalta suositeltavimpia ovat aspartaami, asesulfaami, sukraloosi, stevioliglykosidit ja ksylitoli.
    •  Itse nostaisin kuidun määrää. Jo suolistonkin hyvinvointia ajatellen. Valitettavasti ravitsemussuosituksessa hiilihydraattien lähteinä on yleensä leipä ja peruna. Vähentäisin sitä leipää ja perunaa ja käyttäisin muita hiilarilähteitä esim. riisi, bataatti, täysjyväpasta ja kasviksia. Kasviksista, marjoista ja hedelmistä saa paljon muutakin hyvää kuin hiilihydraatteja. Lisäksi ne tasapainottavat elimistön happoemästasapaino emäksisempään suuntaan, kun esim. viljat happamoittavat.
    • Eikö noista keinomakeutusaineista ole jo ollut puhetta riittävästi. Jos niitä ei suositella lapsille, miksi olisi suotavaa että aikuiset käyttää niitä? Lisäksi niillä on todettu olevan sokerihimoa lisäävä vaikutus. Tarvitseeko perustella enempää?
  •  Rasvoissa kannattaa suosia 60–70-prosenttista (rasvan osuus margariinista) kasvimargariinia leivillä ja öljypohjaista salaatinkastiketta, käyttämällä ruoanvalmistukseen kasviöljyä ja nauttimalla rasvaista kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa ja pienin määrin manteleita, pähkinöitä tai siemeniä.
    •  Leivän määrä on suosituksissa niin iso, että juu rasvojen tarve täyttyy kyllä kun leipiä voitelee. Ruoanlaitossa kannattaa käyttää oliiviöljyä, kotimaista rypsiöljyä (huom! ei rapsiöljyä). Pähkinöistä ja siemenistä saa hyvien rasvojen lisäksi myös proteiinia. Maapähkinät kannattaa vaihtaa esim. cashew- tai makadamiapähkinöihin.
    • Kalan rasvoilla on suotuisa vaikutus insuliiniherkkyyden parantamisessa. Kalan rasvat myös hillitsevät elimistön tulehdustilaa.
  • Kovan eläinrasvan (tyydyttyneet rasvahapot) saanti vähennetään mahdollisimman pieneksi valitsemalla vähärasvaisia tuotteita, esimerkiksi rasvattomia nestemäisiä maitovalmisteita, rasvapitoisuudeltaan alle 17-prosenttisia juustoja, alle 4-prosenttisia leikkeleitä ja alle 7–prosenttisia lihoja tai ruokia.
    • Rasvattomat ja vähärasvaiset maitotuotteet lisäävät insuliinineritystä ja sisältävät lisäksi piilosokeria usein tai ison määrän keinotekoisia makeutusaineita. Ja proteiinin määrä ei niissä kummoinen ole. Tavoitteenahan on edelleenkin verensokerin tasapainottaminen ja insuliinin toiminnan palauttaminen normaaliksi.
  • Proteiineissa suosituksen voi saavuttaa suosimalla kalaa, kanaa, vähärasvaista lihaa, palkokasveja ja vähärasvaisia maitotuotteita.
    • Maitorahka ja raejuusto on proteiinipitoisuudeltaan jees. Mutta kohtuus niiden käytössä. Maitotuotteet voivat lisätä elimistön tulehdustilaa.
      Palkokasveista iso plussa suosituksiin, kunhan maha kestää niitä. :) Oma mahani ei ainakaan siedä niitä usein käytettynä.
       
 Puhdasta ruokaa saa noihin kalorisuosituksiin syödä reilusti. Pari asiaa kun pitää mielessä aterioita koostaessa pääsee todella pitkälle:
  • Jokaisella aterialla proteiinia!
  • Jokaisella aterialla kasviksia, hedelmiä tai marjoja!
  • Juo riittävästi puhdasta vettä päivittäin. Vähintään 2 litraa. Jos urheilet ja hikoilet, juo enemmän.
Liikunta on tärkeää meille kaikille. Raskaus ei ole yleensä este liikkumiselle. Lähinnä supistukset ovat asia, joka vaikuttaa liikkumiseen. Omaa kehoa pitää kuunnella tarkkaan. Toisilla voi esim. töissä käyminen, kotiaskareet tai reipas kävely aiheuttaa supistuksia mutta esim. kuntosalilla voi treenata ilman supistuksia. Jos ei ole koskaan käynyt kuntosalilla kannattaa pyytää apua ensimmäisille kerroille. Ja varsinkin mainita kaipaavansa raskausajan saliohjelmaa. Kovan treenin saa tehtyä pienillä painoilla, kun tekniikat on hallussa ja hermosto toimii kuten pitääkin. Liikunnan avulla pystyy myös helpottamaan esim. alaselän ja niska-hartiaseudun kipuja. Omalla kohdalla huomaan selvästi, että hartiat on ihan lukossa jos ei pääse moneen päivään salille treenaamaan. Ja hei, liikunnalla on vaikutusta myös sokeriaineenvaihduntaan ja radin ehkäisyyn. Varsinkin sillä painoharjoittelulla. :) Autan mielellään asian kanssa kamppailevia ja voin jeesiä vaikka ihan kädestä pitäen salilla liikkeiden opettelua. :
Hyvä treeni = hyvä mieli
Hyvä ruoka = parempi mieli
Syökää monipuolisesti (ja proteiinipitoisesti) ja liikkukaa minkä pystytte! :)  Ja tämä kehoitus koskee ihan kaikkia, ei vain raskaana olevia. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti