keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Pitää syödä että jaksaa.

Viime viikolla sähköpostiin napsahti myös ruokavalio. Siitä en aio kirjoitella sen tarkempia sepustuksia. Se täytyy vaan todeta, että vaikka kalorimäärä ei toistaiseksi ole kovinkaan korkea, saa ruokaa syödä PALJON! Niin, sitä puhdasta ruokaa saa syötä PALJON!
Tuollaisia määriä kolme kertaa päivässä + aamu- ja iltapala :P
Olen ihminen, joka "pelkää" hiilareita. Vuosikaudet on medioissa ym. hehkutettu vähistä hiilihydraateista. Karppaus on pop! Hiilarit on hyi hyi. Olen kokeillut olla minimaalisen pienillä hiilarimäärillä ja lopputuloksena oli kammottava päänsärky, joka ei todellakaan mennyt ohi parissa päivässä. Löysinkin "kultaisen keskitien" hiilareiden kanssa. Vähän, mutta siltikkin sen verran että päänsäryltä vältyttiin. No ei ottanut toimiakseen sekään. Olo ei vaan ollut hyvä. Ja kun olo ei ole hyvä, sortuu herkästi ylilyönteihin ja niille väärille teille. Nyt alkaa päänuppi raksuttaa sen verran, että tajua ettei niitä hiilareita tarvitse pelätä.

Ruokailut ovat aina olleet se suurin kompastuskivi. Hitto vie kyllä mie tiiän, että kasviksia (vähintään) puoli kiloa päivässä, hyviä rasvoja, hiilareita ja protskua. Mikä ihme siinä on niin vaikeeta?? Ja mikä ihme siinä on, ettei vaan tajua syödä oikeesti riittävästi, että olisi energinen ja ei sortuisi ylilyönteihin esim. karkkipussi kerralla ääntä kohti tms.?

Tämän Project Me:n ja laihdutuksen myötä olen usein hehkuttanut, miten paljon saa syödä ja paino vaan tippuu. Energiat on korkealla ja olo hyvä. Kun lopetin ruoan kuljettamisen vaa'an kautta tulikin lopulta huomattua, että ruokaa menee aivan liian vähän. Edelleenkin kuitenkin uskon ja toivon voivani elää elämää, jolloin eväitä ei tarvitse kaikkia käyttää vaa'an kautta. Tahdon oppia arvioimaan omaa syömistäni ja ruokamääriä paremmin ja realistisemmin. Siinäpä opettelua. 

Vaikka olevinaan tietää miten pitäisi syödä on se vaan ihan erilaista mättää lautaselle evästä tarkkojen ohjeiden mukaan, jotka on joku ulkopuolinen antanut. Äly hoi älä jätä tässäkin ja maailma ei kaadu, jos aamulla marjoja on 100 gramman sijasta 105. :D Varsinkaan nyt, kun tarkoitus ei ole painoa pudottaa. Mutta sen voin sanoa, että ohjeiden mukaan toimittua on olo parempi ja olo ei läheskään niin turvonnut. Ja paino on ottanut suunnan alaspäin. Ehkäpä kohta ruokamäärät nousee?

Hyvää tekee jokaiselle pohtia oman lautasen sisältöä. Mitä sieltä löytyykään? Miten paljon prosessoituja tuotteita siellä on? Teetkö kaiken itse vai ostatko valmista/puolivalmista. Entäs ne kasvikset? Kuinka paljon niitä tulee oikeasti syötyä?!? Itselle tulee tällä hetkellä n. 600 g päivässä + marjat siihen päälle. Ja tuohon grammamäärään mahtuu paljon kasviksia. Ohje, johon pyrin on Kaisa Jaakkolan käsiälaa "pyri kokoamaan päivän ruokailut niin, että lautaselta löytyy  sateenkaari". Eli väriä ja paljon! Ei pelkkää vihreää, punaista tai oranssia vaan niitä kaikkia sekaisin. :) Sama pätee ostoskoriin. :) Mitä värikkäämpää sen parempi. Ja aitoja värejä, ei värjättykä kemikaaleja. ;) Kaisalla on älyttömän mielenkiintoisia blogipostauksia, kannattaa tsekata.

Ja ne superfoodit. Kivoja lisäyksiä perusarkeen, mutta ei koko ruokavaliota voi niiden varaan perustaa. Samassa sarjassa painii lisäravinteet: ei ne tee autuaaksi, jos ruokailuiden perusrunko on pielessä. Ateriankorvikkeet on ok silloin tällöin, mutta ei joka päivä.

Olen ruokailija, jolle ei vaan käy syödä päivästä toiseen sitä yhtä ja samaa. Nythän ois oikeen hyvä oikein karrikoiden sanoa "kanaa, riisiä ja parsakaalia" ;) Kana, riisi ja parsakaali on hyvää, mutta voisin heittää hyvästi tälle touhulle jos joutuisin niitä päivästä toiseen syömään. Pää tarvitsee vaihtelua: eri lihoja, erilaisia lisukkeita (pasta, peruna, bataatti). Toisille on ok syödä vain tiettyjä ruoka-aineita, miule se ei käy. Tarvitsen vaihtelua ja uskon vahvasti siihen, että kun ruokavalio on monipuolinen voi kroppakin pidemmän päälle paremmin. Fitnessruokien monipuolistaminen ei ole vaikeaa. Netti on pullollaan ohjeita ja kirjoja on markkinoilla (ja kirjastoissa) vaikka millä mitalla. Oma suosikki on tällä hetkellä Hanna Skytän Fuel Food. :) Oletko jo tsekannut? :)
Mikä siinä onkaan, että nämä ruokailujutut on koko tän fitnesstouhun hankalin juttu? Yksinkertaistahan se on, että syö paljon, usein ja monipuolisesti. :D Mutta toteutus ei aina oo ihan niin yksinkertaista, kuin paperilla lukee. Työpäivät menee jees, mutta vapaapäivinä tahtoo olla niin monta rautaa tulessa ettei meinaa syömään keretä. Phuuuh. Se on nyt sit vaan opeteltava kuljettamaan niitä eväskippoja mukana aina ja kaikkialle. 

Miten paljon sie kontrolloin syömisiäsi? Vai meneekö kurkusta alas kaikkea mahdollista? Noudatatko jotain tiettyä ruokavaliota vai onko vain ajan kuluessa muodostunut tiettyjä sääntöjä, joita noudatat päivästa, kuukaudesta ja vuodesta toiseen? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti